• Voor het eerst in jaren wordt er serieus gevreesd voor een oplopende inflatie.
  • Aandelen, vastgoed, obligaties waarvan de rentevergoeding is gekoppeld aan de inflatie en goud kunnen bescherming bieden, maar ook exotischer beleggingen zoals bosgrond, een vakantiehuis, whisky of kunst.
  • Houd wel de spreiding in de gaten, doe je huiswerk en let op de risico’s.

Bang voor Zimbabwaanse toestanden, waarbij de waarde van de euro met miljoenen procenten per jaar daalt, hoeven we niet te zijn. Maar feit is wel dat de inflatie oploopt.

Hoewel centrale banken zich nog niet veel zorgen lijken te maken, is een stijgende inflatie killing voor je vermogen. Zet je 1.000 euro op een renteloze rekening, dan is dat bij een inflatie van 2 procent na tien jaar nog maar 825 euro waard. Na aftrek van vermogensbelasting is de schade nog groter.

Welke mogelijkheden zijn er om te voorkomen dat je vermogen wegsmelt in de loop der jaren? We zetten 12 opties voor je op een rij, te beginnen bij de traditionele beleggingscategorieën.

Voor de goede orde. In het lijstje hieronder ontbreekt de bitcoin. Er is momenteel nogal wat discussie over de vraag of specifiek de bitcoin een vorm van waarde-opslag kan zijn en bescherming biedt tegen geldontwaarding. Er zijn bitcoinfans die deze vraag met ‘ja’ beantwoorden, maar je kunt hier ook grote vraagtekens bij zetten.

Belangrijkste probleem: de koersschommelingen van de bitcoin zijn nog dermate heftig dat het moment van instappen extreem veel invloed kan hebben op de waarde-ontwikkeling van je belegging. Bovendien is er vooralsnog geen duidelijke correlatie tussen de prijsontwikkeling van de bitcoin en de inflatie.


1. Obligaties met rente die meebeweegt met de inflatie

Misschien wel de meest beroerde belegging bij een oplopende inflatie is een obligatie, aangezien de rente en de hoofdsom vastliggen.

Wil je toch in vastrentende waarden beleggen, dan zou je je toevlucht kunnen zoeken tot high-yield obligaties: leningen van minder kredietwaardige partijen. Hierop krijg je een hogere rente, maar het risico op wanbetaling is ook aanzienlijk hoger.

Een ander alternatief betreft obligaties waarvan de rente is gekoppeld aan de inflatie-ontwikkeling (inflation-linked bonds). Hierbij is de hoogte van de coupon gekoppeld aan een inflatie-index. Loopt de inflatie op, dan stijgt ook de geboden rente.

Bedenk wel dat dit vooral staatsobligaties zijn en dat de rente hierop dus relatief laag is. Bovendien zit in deze belegging een gokelement besloten. Komt er in plaats van meer inflatie een periode van minder inflatie of zelfs deflatie (en wordt ons geld dus juist méér waard), dan daalt de waarde van deze obligaties.


2. Aandelen van bedrijven die prijzen makkelijk kunnen verhogen

Met een historisch rendement van zo’n 8 procent per jaar voor een wereldwijde aandelenportefeuille vormen aandelen een mooie hedge tegen inflatie.

Vooral aandelen van bedrijven die in staat zijn om hun verkoopprijzen te verhogen als de inkoopprijzen stijgen, kunnen een slimme keuze zijn. Denk aan oliemaatschappijen en producenten van bijvoorbeeld essentiële voedingsproducten. Als de economie aantrekt, neemt de vraag naar grondstoffen toe en daar kunnen grondstoffenleveranciers van profiteren.

Lees ook: Waarom het aandeel Heineken uitstekend gepositioneerd is voor heropening van de economie

Maar gaat het hard met de inflatie, dan kan het tij keren. Zeker als centrale banken de rente gaan verhogen en de economie afkoelt. Bij een sterk stijgende rente worden bijvoorbeeld groeiaandelen die baat hebben bij financiering met goedkope leningen kwetsbaarder.


3. Grondstoffen

Je kunt ook rechtstreeks beleggen in grondstoffen. De eenvoudigste manier is via ETF’s. Dit zijn indexfondsen die de prijsontwikkeling van een grondstof of een mandje van verschillende grondstoffen volgen.

Meer ervaren beleggers kunnen ook kiezen voor turbo’s, waarbij je met een hefboom speculeert op een koersstijging of -daling.

Dit heeft als voordeel dat je met een relatief kleine inleg een hoog rendement kunt behalen, omdat koersbewegingen versterkt doorwerken. Maar gok je verkeerd, dan kunnen de verliezen ook forser oplopen dan bij een directe belegging in de onderliggende waarde.

Lees ook: Er is meer dan crypto’s en aandelen: zilverprijs biedt kans op interessant rendement


4. Goud

Goud wordt vaak beschouwd als een waardevaste belegging. Het wordt wereldwijd geaccepteerd als betaalmiddel, kan niet in rook opgaan door een crisis en is zeldzaam: je kunt het niet zomaar bijdrukken, zoals geld.

Daar staat wel tegenover dat je op goud geen rente (zoals bij spaargeld of obligaties) of dividend (zoals bij aandelen) ontvangt. Je rendement hangt dus volledig af van de ontwikkeling van de goudprijs. En juist die goudprijs kan behoorlijk grillig zijn en soms jarenlang stagneren.

Bedenk ook dat een belegging in goud standaard in dollars wordt verhandeld, dus als eurobelegger heb je te maken met een valutarisico.

Je kunt in goud beleggen via ETF’s of turbo’s. Maar ook fysiek, door de aanschaf van een goudstaafje. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Je moet het opslaan in een kluis en verzekeren.


5. Vastgoed

Vastgoed kan een aardige bescherming bieden bij een gematigde inflatie, omdat de huren meestal automatisch meestijgen met de inflatie. Bovendien zit je geld in stenen en grond en dat is redelijk waardevast.

Maar als de rente gaat stijgen en economische tegenwind ontstaat, kunnen de kaarten er anders bij komen te liggen. Leegstand en waardedalingen zijn niet ondenkbaar.

Lees ook: Ook beleggen in vastgoed? Dit zijn 9 tips van Myrthe de Groot die participeert in ruim 100 panden – ‘Je kunt ook met een parkeerplaats beginnen’


6. Eigen woning

De huizenprijzen zitten ondanks de coronacrisis al acht jaar onafgebroken in de lift. Een op de drie huiseigenaren heeft minimaal een ton overwaarde, zo blijkt uit cijfers van Kadasterdata.nl.

Een simpele manier om te investeren in je eigen woning is extra aflossen op de hypotheek, bijvoorbeeld met spaargeld dat je kunt missen en dat weinig rente oplevert.

Lees ook: Extra pensioen: hypotheek aflossen voor lagere lasten of vermogen opbouwen voor extra inkomen? Zo bepaal je dat

Maar de crisis van 2008 heeft laten zien dat de huizenprijzen ook fors kunnen dalen. Stap vlak daarvoor in, dan kan de waarde-ontwikkeling fors tegenvallen.

Verder moet je je realiseren dat je vermogen letterlijk in stenen zit en er niet zomaar uitgehaald kan worden als dat nodig is.


7. Vakantiewoning

Met een vakantiehuis heb je altijd een plek om heerlijk tot rust te komen. Bovendien kan het een mooi rendement opleveren, omdat je de woning kan verhuren of eventueel met winst verkopen.

Maar garanties zijn er niet. De huren zijn onvoorspelbaar, terwijl je wel veel vaste lasten hebt: elektriciteit, lokale belastingen, onderhoud, verzekeringen, overdrachtsbelasting (in Nederland 8 procent!) en een eventuele bijdrage aan het vakantiepark of de verhuurorganisatie.

Bovendien kan de waarde van het huis dalen. Als dit gebeurt, is de schade groot, want vakantiehuizen zijn prijzig, waardoor je vermogen sterk is geconcentreerd in één object.

Houd er ook rekening mee dat je een deel van de aankoopsom zelf zal moeten ophoesten, omdat de meeste geldverstrekkers niet het volledige bedrag willen financieren met een hypotheeklening. Ook is de rente vaak hoger en is deze niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting.


8. Bosgrond

Grond is schaars en zal zijn waarde behouden, zou je zeggen. En wist je dat bosgrond is vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3? Een eigen bos klinkt dan ook als een interessante investering. En leuk bovendien, want wat is er nu gezelliger dan rondstruinen in je eigen bos?

Het probleem met bosgrond is echter dat je er vrijwel niets mee mag. Een huis erop bouwen of zelfs je tent opzetten is niet toegestaan. Je kunt hopen dat het bestemmingsplan vroeg of laat wijzigt, waardoor het alsnog bouwgrond wordt en de waarde stijgt. Maar of dat gaat gebeuren, is een gok.

Overweeg je een eigen bos te kopen, kijk dan kritisch naar de gebruiksmogelijkheden, ligging, omvang van het perceel en de toegankelijkheid ervan. En check of je niet te veel betaalt.


Verzamelobjecten: wijn, whisky, kunst

Er zijn ook talloze interessante waardevaste verzamelobjecten, zo blijkt uit de Knight Frank’s Luxury Investment Index (KFLII), die de rendementen van een fictief mandje volgt.

Dit zijn de best renderende categorieën tussen 2009 en 2019:

  • Meubels: -30 procent
  • Horloges: 63 procent
  • Postzegels: 64 procent
  • Juwelen: 100 procent
  • Diamanten: 105 procent
  • Wijn: 142 procent
  • Kunst: 146 procent
  • Designertassen: 146 procent
  • Auto’s: 190 procent
  • Munten: 193 procent
  • Whisky: 540 procent.

Zoals je kunt zien hebben meubels aan waarde verloren. Maar er zijn ook beleggingen met driecijferige rendementen, zoals wijn, kunst, en whisky.

Hoe verschillend deze ook zijn, er zijn wel enkele overeenkomsten. Al deze beleggingen leveren geen tussentijdse rendementen op, zoals huur, rente of dividend. Je moet het uitsluitend hebben van winst bij verkoop.

Bovendien is het een must om je er goed in te verdiepen. Er is veel drank, antiek en kunst in omloop. Ben je niet thuis in de materie, dan is het risico groot dat je een groot deel van je inleg verliest.

Hieronder lichten we nog specifiek beleggingen in wijn, whisky, antiek en kunst eruit.


9. Wijn

Het lijkt kinderlijk eenvoudig: koop een fles wijn, bewaar hem enkele decennia en verkoop hem daarna voor de hoofdprijs. Er zijn wijnen die beter op dronk komen naarmate de tijd vordert, maar dit geldt niet voor elke wijn. Een goede selectie is dan ook cruciaal. Ook het oogstjaar is relevant, dus je moet goed opletten.

Met alleen een goede fles ben je er nog niet. De wijn moet worden opgeslagen op de juiste, constante temperatuur, met de juiste vochtigheid en trillingvrij. Een goede wijnkelder of klimaatkast is dan ook cruciaal. Dat brengt uiteraard kosten met zich mee, die afgaan van je rendement.

Ondanks je goede zorgen kan het alsnog misgaan, omdat de fles gaat lekken of er kurk in de wijn zit. In dat geval gaat je hele inleg verloren.


10. Whisky

Beleggers in mooie flessen whisky waren de afgelopen tien jaar spekkoper. Zij zagen hun inleg ruim vijf keer over de kop gaan: een rendement om letterlijk van te watertanden.

Er worden soms duizelingwekkende bedragen neergeteld voor dit vloeibare goud. Zo ging vorig jaar op een veiling in Londen een zestig jaar oude fles Schotse whisky uit 1926 onder de hamer voor omgerekend 1,7 miljoen euro.

Toch is een belegging in whisky niet zonder risico. Het is een kleine, gespecialiseerde markt. Heb je vanwege een crisis dringend geld nodig, dan is er een kans dat je je flessen nergens kunt slijten – of alleen met verlies.

Ook kan het gebeuren dat de drank in het vat waarin je hebt belegd niet de kwaliteit krijgt waarop je had gehoopt en loop je een verdampingsrisico.

Meer over beleggen in whisky lees je in dit artikel: Whisky die je niet drinkt kan een slimme belegging zijn, maar let wel op deze specifieke risico’s


11. Antiek

Het populairste onderdeel van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch is de vraag: 'Wat is de waarde?' Wie droomt er niet van om op een rommelmarkt een onooglijke Chinese vaas te kopen, die bij nadere beschouwing een zeldzaam exemplaar uit Ming-dynastie blijkt te zijn?

Ook voor antiek geldt dat je een kenner moet zijn om er echt aan te kunnen verdienen. Dat is best ingewikkeld. Omdat het vaak gaat om unieke stukken, is het lastig om een goede inschatting te maken van de prijs.

Zorg er in elk geval voor dat het voorwerp heel en compleet is. Maar ook dat is geen garantie voor succes. Antiek is onderhevig aan trends en die kunnen nogal grillig zijn.

Zo zijn meubelen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw nu helemaal hip, terwijl vooroorlogse stijlen en tinnen voorwerpen minder in trek zijn. Maar het sentiment kan zomaar keren.


12. Kunst

Net als bij antiek, bosgrond en een vakantiewoning geldt ook voor kunst dat je van je investering kunt genieten.

Maar een stabiele belegging is het niet: bij economische tegenwind kan de vraag sterk terugvallen. Verder geldt net als bij antiek: het is maar net wat een gek ervoor geeft.

Hoe grillig een kunstbelegging kan zijn, blijkt uit de Mei Moses All Art Index, waarin de veilingopbrengsten van duizenden kunstwerken zijn verwerkt. Deze index bereikte in 2018 een recordniveau, maar is in 2019 met 5,9 procent gekelderd.

Zoomen we dieper in, dan valt op dat er enorme verschillen tussen categorieën zijn. De prijzen van traditionele Chinese kunstwerken, Amerikaanse, Latijns Amerikaanse en Britse schilderijen stonden onder druk. Maar op eigentijdse kunst (+1,1 procent) en Oude Meesters (+4,6 procent) viel nog wel wat rendement te behalen.

Dit valt echter in het niet bij de prijsstijgingen bij werken van twee groepen kunstenaars die jarenlang over het hoofd zijn gezien: vrouwelijke kunstenaars (+13,5 procent) en Afro-Amerikaanse kunstenaars (+24,7 procent).


Doe je huiswerk

Welke van de bovenstaande beleggingen je ook kiest, houd altijd de spreiding in de gaten. Investeer niet je complete vermogen in één beleggingscategorie. Doe je huiswerk goed en wees je bewust van de risico’s.

Lees meer over waardevaste beleggingen: